Felverheti az esküvők árát is a koronavírus: drága lesz az újraszervezés?

A koronavírus többezer esküvő terveit írta át, a foglalók a levegőben lógnak, az árak pedig jövőre emelkednek. Tavaly márciusban 2766 házasság kötetett Magyarországon, áprilisban már 3602, májusban pedig 6664. Hogyha nem volt mindegyik esetében nagy rendezvény, így is a tavalyi számok alapján idénre is esett volna több ezer esküvő, amelyet most el kell halasztani. Az esküvői árak pedig évről évre emelkednek. De mégis mitől lesz többszörös a szorzó az “esküvő” szó hallatán?

A járvány miatt halasztani kényszerült esküvők ezreinél jelenthet áremelkedést a válság a Ceremóniamester Szövetség közleménye szerint. Ráadásul az esküvői díjszabás így is többszöröse volt a normáls áraknak, legyen szó a tortáról, ruhákról, terembérlésről, cateringről, fotózásról… Akiknek idén az esküvője elmarad, és már van, ahol letették a foglalót, vagy előleget, ezt is elbukhatják, ha a szolgáltató időközben csődbe ment. Ezen túl az is ráfizetés lesz, ha ugyanazokkal a feltételekkel, de később kerül megtartásra a lagzi.

Miért kerül az esküvői menü- és italsor 20-30 ezer forintba, ha egy jobb étteremben, 8000-9000 Ft-ból megvacsorázom? – teszi fel jogosan a kérdést sok pár. A különbözet természetesen nem abból adódik, hogy szombatonként drágább lenne a karaj, amiből a rántott húst készítik. A legfontosabb tényező az idő, amit az étteremben töltünk egy esküvőn.

Ne csak arra az időre gondoljunk, hogy este hatra érünk oda a templomból, és hajnal kettőkor távozunk. A legtöbb étterem szombatonként már délben sem nyit ki, hiszen az előkészületek (dekor, bútorok átrendezése vagy cseréje) már napközben – sokszor reggel – elkezdődnek; és mire mindenki elpakol, visszarendezik a bútorokat, bizony másnap reggel van. A helyszín erre az időszakra is fizeti a személyzet órabérét és a rezsit.

– magyarázza Varga-Kovács Tímea esküvőszervező. “Az sem utolsó szempont, hogy a mindenkori esküvői ajánlat a legtöbb helyen tartalmaz egy többfogásos vacsorát, éjféli menüt, valamint 8-10 órás korlátlan italfogyasztást. Emellett, teljesen kiesik a napi szokásos forgalmuk, amelyet (főként nyáron szombatonként) megtölthetnének a’la carte vendégekkel is.” – teszi hozzá.

Mokos Dóra, a budapesti Halászbástya Étterem értékesítője szerint: “Egy 100 fős tányérszervizes esküvő kiszolgálásához összesen 20-25 fős személyzet szükséges. Ebben benne van a séf, a szakácsok, az üzletvezető, a felszolgálók, a mosogatók, a takarítók, biztonsági őrök, recepciósok.”

Természetesen a mindenkori költségek tartalmazzák azoknak a munkadíját akik az esküvő napján jelen vannak, de egy étteremnek ki kell termelnie az értékesítők, a könyvelők, a vezetőség bérét is, csak úgy, mint a befektetők hasznát, amely által a sok tíz-, akár százmilliós befektetésük megtérül az évek során. Mindez ott van a “tányéron” és az esküvői menü árában.

forrás:penzcentrum(pont)hu